Werkzaamheden volgens de vijf natuurgerichte principes

1. Energie

Energie vormt de basis van het leven. De eerste stap bij een Ayurvedisch consult is een 8-voudige diagnose (zie “Diagnosevormen”). Hiermee wordt de oorspronkelijke en de huidige lichamelijke en geestelijke constitutie (prakriti en vikruti van de tridosha en triguna systemen) van de patiënt bepaald, en worden de eventuele blokkades in het lichaam in kaart gebracht. Door gebruik van verschillende technieken (voedingsadvies, leefstijladvies, reinigingskuren en verschillende massagetechnieken) worden de lichamelijke en geestelijke blokkades in de kanalen (srotamsi) opgeheven zodat de energie weer kan stromen. Deze technieken stellen de patiënt in staat meer energie te creëren. Door meer energie en betere doorstroom te creëren is het mogelijk om door de blokkades ontstane problemen en/of ziektes te verbeteren of te genezen.

2. Prikkeloverdracht

Er zijn lichamelijke en geestelijke communicatiesystemen. Indien er storing optreedt in deze systemen kan er ziekte ontstaan. Wanneer de blokkades opgelost zijn, kan niet alleen de energie weer doorstromen maar ook de communicatie tussen lichaam, geest en ziel beter plaatsvinden. Dieetadvies, Marmamassage, Meditatie-, en Yogaoefeningen helpen deze communicatie tussen chakras, nadis en marmapunten te behouden en kunnen ook preventief werken.

3. Drainage

Na de 8-voudige diagnose en voor de behandeling die daarop volgt worden eerst de lichamelijke en geestelijke afval-, en gifstoffen (ama, de hoofdveroorzakers van ziektes) verwijderd door Gesprekken, Reinigingskuren en Massage om het proces van herstel op gang te brengen. Leefstijladvies wordt aangereikt aan de patiënt om het proces te onderhouden. Ook wordt er Voedingsadvies gegeven (bijvoorbeeld over slechte en goede voedingcombinaties) om eventuele patronen die de ophoping van gifstoffen bevorderen te helpen veranderen.

4. Voeding

Voeding vormt de basis van Ayurveda. Een bekend Ayurvedisch gezegde is: “Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding”. De spijsvertering van iedereen is anders, daarom is het belangrijk om individueel Voedingsadvies te geven gebaseerd op de oorspronkelijke constitutie en de huidige onbalans van de patiënt. Hetzelfde geldt ook voor “geestelijke” voeding die besproken wordt gedurende het Leefstijladvies.

5. Psyche

Lichaam, geest en ziel zijn met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk zowel voor genezing als voor het behouden van balans en voor preventieve doeleinden om de emotionele balans te herstellen en te behouden. Indien er alleen naar de fysieke klachten gekeken wordt is de kans dat ziektes weer terugkeren veel groter. Om de kennis van leven (Ayurveda) door te geven kan de patiënt bewust worden van de processen die mogelijk ziekte veroorzaken en wordt daardoor in staat gesteld dit voortaan zelfstandig te veranderen.

Print